W każdą środę w świetlicach wiejskich odbywają się zajęcia kulinarne dla dzieci. Zaciekawieni co serwują mali szefowie kuchni wybraliśmy się do świetlic w środę 24 maja. Pomysłowość na dania jest przeróżna. Jedni lubią słodko, inni pikantnie i słono. Na stołach królowały przede wszystkim gofry, naleśniki i pankejki z różnymi dodatkami. Nie można było się oprzeć świeżutkim rogalikom, ciasteczkom, ale i przesłodkiemu torcikowi bezowemu z owocami. Jedni preferowali owoce a inni warzywa, które lądowały na kolorowych, bardzo zdrowych, wiosennych kanapeczkach. Były również „różnokształtne” pizzerinki na własnym cieście z dużą porcją sera oraz hot-dogi z sosem ziołowo-czosnkowym.
Zajęcia kulinarne umożliwiają dzieciom zdobycie wiedzy na temat produktów spożywczych i wykorzystania ich w kuchni, ale także uczą współdziałania w grupie, rozwijają kreatywność i umiejętności manualne. A ponadto dzieci znakomicie się przy tym bawią.